Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χυτοσιδήρου και συνηθισμένου σιδήρου;
Ο χυτοσίδηρος είναι ένας γενικός όρος για κράματα που αποτελούνται κυρίως από σίδηρο, άνθρακα και πυρίτιο. Σε αυτά τα κράματα, η περιεκτικότητα σε άνθρακα υπερβαίνει την ποσότητα που μπορεί να συγκρατηθεί στο στερεό διάλυμα ωστενίτη στην ευτηκτική θερμοκρασία.
1. Μελετώντας διαφορετικές ιστορίες
Σίδηρος: Οι άνθρωποι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον σίδηρο σε μετεωρίτες που έπεσαν από τον ουρανό. Οι μετεωρίτες περιέχουν υψηλό ποσοστό σιδήρου (90,85% σίδηρος σε μετεωρίτες σιδήρου) και είναι ένα μείγμα σιδήρου, νικελίου και κοβαλτίου. Κάποτε οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μικρούς πελέκεις από σίδηρο μετεωρίτη σε αρχαίους τάφους.
Ήδη πριν από 4000 χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο, οι θρησκευτικές γραφές που κρύβονταν στις πυραμίδες της πέμπτης έως της έκτης Δυναστείας κατέγραφαν ότι οι θρόνοι σημαντικών αγαλμάτων όπως ο Θεός Ήλιος ήταν φτιαγμένοι από σίδηρο. Ο σίδηρος θεωρούνταν το πιο πολύτιμο μέταλλο με μυστήριο εκείνη την εποχή και οι Αιγύπτιοι τον αποκαλούσαν απλώς «ουράνιο λίθο».
Χυτοσίδηρος: Τήξη σιδηρομεταλλεύματος σε σίδηρο. Τον Ιανουάριο του δεύτερου έτους της βασιλείας του Χέπινγκ του αυτοκράτορα Τσενγκ, του σιδερένιου αξιωματούχου της κομητείας Πέι από χυτοσίδηρο. Το σίδερο δεν μπορούσε να πεταχτεί κάτω, και βρόνιζε σαν βροντή και τον ήχο των τυμπάνων
Στη βιογραφία του Γιανγκ Τζιν στην «Ιστορία του Βορρά», γράφεται: «Σκάβοντας βαθιά σε πηγές, σκάβοντας φαρδιές υπόγειες σήραγγες, κρυμμένους στρατιώτες που αναβλύζουν, στήνουν φούρνους και χυτοσίδηρο και τους κρατούν για να ποτίζουν τους κλέφτες. Στη συνέχεια, οι κλέφτες ανέφεραν ο ένας στον άλλον, λέγοντας: «Μη φοβάστε τη δυνατή πόλη, φοβάστε μόνο το σιδερένιο αστέρι του Γιανγκ Γκονγκ.» Στο ποίημα «Reflections on the Red Boat Journey to Danyang» του Chen Weisong της δυναστείας Qing, γράφεται: «Το χυτοσίδηρο έγινε αιώνιο λάθος και το διάβασμα έφερε ντροπή στους ανθρώπους
2. Διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής
Σίδηρος: Η παρασκευή του στοιχειακού σιδήρου πραγματοποιείται γενικά με τη μέθοδο της τήξης. Χρήση αιματίτη (Fe2O3) ή μαγνητίτης (Fe3O4) ως πρώτες ύλες, αντιδρά με οπτάνθρακα και συνδιαλύτες σε κλίβανο τήξης. Η καύση του κωκ παράγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο αντιδρά με περίσσεια οπτάνθρακα για να παράγει μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Η αντίδραση μεταξύ μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του σιδήρου στο μετάλλευμα παράγει μεταλλικό σίδηρο.
Η προσθήκη CaCo3 σε υψηλή θερμοκρασία παράγει CaO για την απομάκρυνση του SiO2 από το σιδηρομετάλλευμα, με αποτέλεσμα CaSiO3 (σκωρία).
Κατά τη διαδικασία τήξης, το κάτω μέρος του σώματος του κλιβάνου γεμίζει με οπτάνθρακα, το οποίο ονομάζεται οπτάνθρακα πυθμένα. Στην κορυφή του κάτω οπτάνθρακα, υπάρχουν εναλλασσόμενες παρτίδες υλικών σιδήρου (χυτοσίδηρος, παλιοσίδερα, ανακυκλωμένα υλικά, σιδηροκράματα κ.λπ.), οπτάνθρακα και ροές (ασβεστόλιθος, φθορίτης κ.λπ.). Φυσώντας αέρα, το κάτω κοκ καίγεται έντονα, και το ψηλό-Το αέριο θερμοκρασίας του κλιβάνου που παράγεται ανεβαίνει κατά μήκος της κατεύθυνσης ύψους του σώματος του κλιβάνου, λιώνοντας το στρώμα σιδήρου από πάνω του.
3. Διαφορετικές χρήσεις
Σίδηρος: χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, μεταλλουργία σκόνης, θερμική γεννήτρια υδρογόνου, προωθητικό γέλης, ενεργό παράγοντα καύσης, καταλύτης, προσροφητικό καθαρισμού νερού, ενεργός παράγοντας πυροσυσσωμάτωσης, προϊόντα μεταλλουργίας σκόνης, διάφορα προϊόντα μηχανικών εξαρτημάτων, προϊόντα τσιμεντοειδούς καρβιδίου κ.λπ.
Χυτοσίδηρος: Τα χυτά έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του υλικού και ολόκληρης της μηχανολογικής και ηλεκτρονικής βιομηχανίας, και η χρήση τους επεκτείνεται συνεχώς. Χρησιμοποιείται συγκεκριμένα σε βιομηχανίες όπως κατασκευές, υλικό, εξοπλισμός, μηχανήματα μηχανικής, εργαλειομηχανές, πλοία, αεροδιαστημική, αυτοκίνητα, ατμομηχανές, ηλεκτρονικά, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές, φωτιστικά κ.λπ.